Hatha Yoga.

Het complete “systeem” Hatha yoga omvat pranayama (ademhalingsoefeningen), meditatie en bepaalde lichaamshoudingen (de asana’s). De asana’s zijn het bekendste aspect van Hatha yoga in het westen.┬áDe persoonlijke ontwikkeling via dit pad loopt via praktische oefeningen en ademhalingsoefeningen, die op een prettige, niet de aandacht opeisende manier, worden uitgevoerd. Gaandeweg is het de bedoeling, dat het fysieke aspect van de oefeningen plaats maakt voor een meer spirituele instelling, waarbij de oefeningen een manier van mediteren worden. De aandacht wordt gericht op wat de oefening bij je doet, wat er in je lichaam gebeurt, wat er met je adem gebeurt.

Het uiteindelijke doel is je in contact te brengen met jezelf, zoals je werkelijk bent. Je laten ervaren dat je energie bent en dat je in harmonie kunt zijn met alle andere lichamelijke en niet lichamelijke energie om je heen. Dat je geest stiller wordt.

 

Hatha yoga.

Yoga beoefenen is een goede keus, als je vooral lichamelijk bent ingesteld. Hatha yoga beoefenen om alleen je lichaam in conditie te brengen en te houden, natuurlijk kan dat. Het uiteindelijke doel van Hatha yoga is echter, zoals gezegd, om door middel van lichaams- en ademhalingsoefeningen een eenheid, een harmonie te bereiken.

De nadruk bij Hatha yoga ligt bij het lichamelijke en speciaal bij de ademhaling als middel om de eenheid tussen mens en kosmos, God, het hogere of hoe jij het ook beleeft, te ervaren.

 

Wees stevig als een berg en beweeglijk als een rivier